design folio

House LS by dmvA Architects

Anna Coe - Monday, March 17, 2014




dmvA Architects have completed this renovation on a traditional house in Brussels. The site was purchased by the owner due to its vast gardens and great location, however he wanted to completely rethink the house. The neighbouring properties had to approve the design planned by dmvA due to the area's building regulations, so they were unable to design a complete metamorphosis, rather just an adjustment to the existing structure. 

The end result is a truly striking addition to the back of the house, and a completely transformed interior. The two large sculptural volumes at the back connect and open up the back of the house to the outdoors. All facades were painted white, and the interior furnished in monochromatic tones. The pool was also renovated and framed by a 'illuminating glazed retaining wall'. 




Palm Springs House by Michael Johnson

Anna Coe - Thursday, February 27, 2014





Photographer James Haefner has captured a striking series of this Palm Springs house by architect Michael Johnson. The home is mid century style with clean lines and open spaces - a prominent aesthetic in Johnson's work. 

A spectacular large swimming pool is the focus point at the front of the property, with all of the open plan living areas spilling out to surround it. The minimal colour palette of whites, greys and beiges has been achieved by incorporating a variety of muted materials such as concrete bricks and tiles, natural stone and floor to ceiling glass.

Via DailyIcon



Panama Biomuseo by Frank Gehry

Madeline Saxton-Beer - Thursday, February 20, 2014

After ten years of construction, architect Frank Gehry's magnificent Panama Biomuseo building is complete. Located at the entrance to the Panama Canal, the cultural institution offers views across the water towards Panama City and the old town, its primary purpose to explore the diverse range of species that inhabit the region. The 4,000 square metre building contains eight permanent exhibition galleries designed in close consultation with scientists at the nearby Smithsonian Tropical Reseatch Institute.

The $60 million USD project features brightly coloured undulating and folded roof panels, while inside will play host to a temporary gallery space, public atrium, museum shop and café, with various outdoor exhibits to be displayed within a landscaped botanical garden.

Via Designboom.



The Standard Copenhagen by GamFratesi

Madeline Saxton-Beer - Wednesday, February 12, 2014

 
Denmark has once again proved its talent in modern architecture and interiors, with Danish-Italian design duo, GamFratesi redesigning The Standard hotel in Copenhgen, as a "new cultural and gastronomic landmark". Classic and supremely understated, Nordic styling is prevalent here, with the historical building lending more contemporary furniture, such as the wooden Nub chairs by Patricia Urquiola, and Orient pendant lamps by Lightyears, a truly iconic look when immersed in the light-filled surrounds of The Standard. A truly successful overhaul that will no doubt cement the hotel and its restaurants as a hot destination for design-minded travellers.

Patricia Urquiola's Nub chairs are available locally from UFL.



The Black Desert House by Marc Atlan and Oller & Pejic

Madeline Saxton-Beer - Friday, January 31, 2014

 

Renowned creative director Marc Atlan has designed the Black Desert house along with architecture firm Oller & Pejic. Located just 30 minutes from Palm Springs, California, the dwelling champions expansive vistas across Joshua Tree National Park, set amid outcrops of prehistoric boulders. Highly distinctive, the desert retreat bucks the trend of hot climate architecture trends, swapping white hues for a more striking black exterior. Centered around a central courtyard, kitchen and dining areas are the focal point of the project's interior, while a short stairway sinks into a spacious lounge, floor to ceiling windows soaking up the terrain beyond. Each of the three bedrooms opens out onto the sharp, angular swimming pool, an essential element to tolerate such hot climes.

Guests are encouraged to feel 100% removed from the stresses and clamour that is characteristic of everyday life.



PV House by Sérgio Sampaio Arquitetura

Anna Coe - Monday, December 23, 2013


Situated in Sao Paulo, Brazil, is the PV house by Sérgio Sampaio Arquitetura. The steep site meant that the architects really had to work with the landscape, so the house was adapted to the uphill terrain and divided into three sections - downstairs for services, a middle terrace level and then finally the standout is the cantilevered pavilion which houses the bedrooms.

The home is surrounded by trees and sits alongside a river bank, so it seemed only natural to utilise eco-friendly systems such as rain and wastewater re-usage. The sliding wooden doors are a prominent feature of the house (as they seem to be with most Brazilian architecture), and allow the residents to control the amount of light and provide respite from the outside heat. 



La Maison au Bord de L'Eau

Anna Coe - Thursday, December 12, 2013


Louis Vuitton already have quite the association with the late architect Charlotte Perriand, with their recent Icons collection for Spring 2014 taking heavy inspiration from her timeless feminine elegance alongside a heavy respect to craftsmanship and functionality. With the production of La Maison au Bord de l'Eau, Louis Vuitton has continued their relationship with the esteemed architect and designer, bringing Perriand's sketches of a never built home to life.

The sketches for La Maison au Bord de l'Eau were first created by the designer as an entry for a 1934 design contest for an economical holiday home, The concept was awarded second place, however the project was never realised. Fast forward eight decades and apart from a few minor alterations (due to the lack of detailed sketches), the finished project further demonstrates how Perriand's work continues to have relevance in current times.



NS House by Galeazzo Design Agency

Madeline Saxton-Beer - Thursday, December 05, 2013

The NS House was designed by Galeazzo Design Agency, and is located in the city of Sao Paulo. The client's primary aim was for the residence to be a social hub, while serving as a platform to accommodate a collection of art and design pieces. Separate living spaces are linked by wide passages, and big windows allow daylight to be the big supporting element of the interior. 

Natural and sustainable materials such as demolition wood were used for the floors and raw marble elements add a hint of pared back luxury, while allowing the client's possessions to take center stage. Vintage furniture is interspersed with modern Italian, French and Scandinavian design, including Fornasetti ceramics and a quirky Philippe Starck chandelier for Baccarat.



Blairgowrie Back Beach by Wolveridge Architects

Madeline Saxton-Beer - Friday, November 22, 2013


The Blairgowrie Back Beach can be found in Blairgowrie, Australia, and was designed by Wolveridge Architects. The clients, a young city family, wished for a home that would allow for plenty of outdoor space, and offer a stark contrast to their weekday urban lifestyle. Given the awkward land contours on the site, not to mention the fact that the landscape is in fact partial sand dune territory, architects created a sleek elevated structure, with a playroom for the kids hidden underneath. Recycled timbers and blackened plywood walls characterise the residence, while laser cut screens employing a breeze block motif lend the structure detail and dappled shade during the day. 



Casa do Patio by Leo Romano

Anna Coe - Thursday, November 14, 2013



Simple in its overall design, Casa do Patio by Leo Romano harks back to modern Brazilian architecture with straight lines and a focus on open plan living. As with a lot of modern Brazilian homes, the interior and grounds are completely hidden from the outside by a surrounding wall, but here the point of difference lies in the addition of geometric pattern detailing. Once inside, the central courtyard is the integral point, and from here all areas of the house can be viewed or accessed, making for quite the contrast to the exterior.