design folio

MM House by Studio MK27

Madeline Saxton-Beer - Monday, July 07, 2014

This Brazilian home is organised around the intersection of two perpendicular axes on a single ground floor. Along one axis is the horizontal volume of the main house, with its green roof that appears to lift the grass from the land; the other axis is contrasted by a sense of openness created from the exterior wooden deck and pool. 

At the intersection of these two axes are the social spaces of the house including a kitchen and open plan living area. With permanent cross ventilation provided, the atmosphere here is inviting even when challenged by the high temperatures of Sao Paulo. The terrace provides the main transition between the interior and exterior of the home dividing the house into two blocks; the southern block contains the garage and TV room while the northern block houses bedrooms, kitchen and services. The area's hot climate is a key issue for the habitability of the home. All spaces are provided with ample ventilation through wooden folding doors that can be fully opened. Moreover, the green roof acts as an effective insulator, as well as adding to the peculiarity of this unique structure. 

Furniture includes Wishbones Chairs by Hans J. Wegner for Carl Hansen (available from Cult), Arandela Potence Lamp by Jean Prouve for Vitra and Nebula Nine Sofa by Diesel for Moroso (available from Matisse) and Sabi Sofa by Francesco Rota for Paola Lenti (available from ECC).



Villa E by Studio Ko

Ashley Ropati - Monday, June 30, 2014


Described as a minimalist mountain lodge, the traditionally inspired Villa nestled within the Moroccan foothills is a spectacle of contemporary design. The house, comprising of solid stone walls, a metallic entrance and built using locally-sourced Ouriko stone; juxtaposes beautifully to the rugged Moroccan terrain yet adheres to a warm, earth-toned palette, in keeping with its environment. 
The interior confines to all the fundamentals of modern design, housing a stone fireplace with structural concrete slab counter fixtures throughout the interior space. The soft white walls, prevalence of marble, wood, raised ceilings and oversized windows, stylistically reaffirm the designer's East meets West aesthetic.

Via TheCoolist.



Serpentine Gallery's London Pavillion

Madeline Saxton-Beer - Friday, June 27, 2014

Unveiled earlier this week was the Serpentine's Gallery's 14th annual London installment - an immense, translucent, shell-like pavilion that has taken up residence in the city's Kensington Gardens. Brainchild of Chilean architect Smiljan Radic, the cylindrical building was constructed using a paper-thin layer of white fibreglass that is characterised by its light and fragile aesthetic. Perched atop an arrangement of rugged quarry rock, the pavilion's circular plan gives way to a central open air courtyard whilst opposing balconies offer views out over the expansive gardens. 

Via Dezeen



Blackened Timber Cottages by Format Elf Architekten

Madeline Saxton-Beer - Thursday, June 26, 2014

Designed to evoke a sentiment similar to the agricultural buildings in the surrounding Bavarian countryside, these three-of-a-kind holiday cottages resemble a geometric archetype of the pitched-roof barns that are characteristic of the area.

Employing the talents of German architecture firm Format Elf Achitekten to create a series of luxury long-stay facilities in the rural resort, the black-stained timber used to fully clad the exterior was chosen for two reasons: one being to camouflage the lodges into the dark tones of the surrounding forest, the second to remain in keeping with local materials and architectural traditions. These pared back structures have an “iconic and sharp appearance [that creates] a conceptual bridge to the old weather-beaten barn” says architect Stefan Hanninger. 

Via Dezeen

 




Design: The Week In Review 23/06/14

Anna Coe - Monday, June 23, 2014

A. Yelp's downtown San Francisco headquarters [via FastCoDesign]

B. Bounce Below: A giant network of trampolines suspended in an abandoned Welsh slate mine [via Colossal]

C. Green Roofed Labyrinth house by Estudio Entresitio [via TheCoolist]

D. An interview with the artist Will Cotton [via DesignBoom]

E. Roderick Vos showroom [via DailyIcon]




Bahamas Beach House by Chad Oppenheim

Madeline Saxton-Beer - Friday, June 13, 2014

This inconspicuous holiday home designed by Miami based architect Chad Oppenheim is barely noticeable admist its tropical surroundings. Featuring a palm thatched roof and all natural materials including reclaimed ipe wood that clads the house and recycled cedar doors used to hide the kitchen, this holiday home's primitive features are highly appropriate to its Bahamian location. 

Showcasing beachside simplicity at its finest, the wide outdoor stairs are reminiscent of a Mayan temple leading up to an open breezeway that perfectly frames the sun rise over the ocean and dusk setting behind the trees. The open space also features no visible lighting with fixtures set into the ceiling and floor. 

Via Trendland



Gambier Island House by McFarlane Green Biggar Architects

Ashley Ropati - Thursday, June 12, 2014

Constructed as a 'contemporary cabin in the woods' this environmentally-friendly home is nestled on a rocky cliff face on Gambier Island, British Columbia. The island home comprises of two stacked wood-clad boxes, cement boards, three insulated glass house bedrooms and a warm Douglas fir frame. The space, with its panoramic ocean views and a soft, naturally lit ambience; is powered by independent electricity sources and boasts complete exclusivity, being accessible only via water. The clean, green approach to design McFarlane Green Biggar opted for, resonates with the surrounds, rugged environ and strict environmental rules of the shoreline.

Via Highsnobiety.



Snap-Together Holiday Home in Copenhagen

Madeline Saxton-Beer - Wednesday, June 11, 2014

A prefabricated structure assembled by hand in a matter of weeks, the snap together house was designed as a replacement for the Copenhagen based client's existing holiday residence. Designed by Danish partners Frederik Agdrup and Nicholas Bjorndal for London based firm Facit Homes, this peaceful forest retreat showcases architecture that is "defined by a series of angled pitches and covered verandas, making the most of natural light and views through the woods."

Via Trendland



Steven Holl designs Frederic Malles New York Boutique

Ashley Ropati - Monday, June 09, 2014

Famed perfumier Frederic Malle, is a name synonymous with impeccable taste . It seems only fitting then, that his new West Village boutique resonates with the brand's coveted ethos. 
Malle set out to find an architect who shared his understanding of the 'idiosyncratic nature of New York's West Village' ideally working within a relatively small firm, to enable a one-on-one creative engagement on a smaller, more intimate scale.
After deciding on Architect Steven Holl, Malle gave Holl carte blanche, with his only requirements being "the presence of the portraits of the celebrated perfumers, refrigerated cabinets to store our perfumes, the existence of smelling devices to allow the clients to truly discover each composition...and comfort". 

From the outset, the boutique is starkly futuristic in contrast to the 'brownstone-lined' Greenwich Avenue. The silver-accented interior, the walnut wood paneled floors that run across the 400 square-foot space, the semi-circular shelving and the porous aluminum foam walls and ceilings, all aid to create an unconventional sense of calm. The space is finished with an intuitive lighting system (designed by Herve Descottes) which dims and auto-adjusts depending on the time of day.

Via Wallpaper*



Casa Varatojo by Atelier Data

Madeline Saxton-Beer - Monday, June 09, 2014

Located overlooking the Portugese town of Torres Vedras, atop the hill from which it takes its name, Casa Varatojo is no stranger to strong winds and low temperatures in an environment it embraces rather than denounces. 

The striking home, designed by Lisbon based architects Atelier Data, was created using an unconventional combination of traditional materials including cork cladding on the lower level, railway sleepers on the ground level, and a terracotta coloured coat on the upper section. With unobstructed views overlooking the landscape, this family abode features cinema and spa facilities along with an indoor infinity-like pool located within a glass room on the lower level that creates visual fluidity between the enclosed garden and views beyond. 

Sunny and private, the interior spaces have a limitless feel about them due to the single sloped roof designed to attenuate the strong winds. Transcending the regular typology of other residences, Casa Varatojo exhibits features that relate directly to its environment resulting in an interesting, one-of-a-kind structure that rises to the challenge of its unforgiving environment.  

Via Wallpaper