design folio

Dice furniture by Torafu Architects

Anna Coe - Monday, August 18, 2014


Japan based Torafu architects have designed a piece of furniture that can form three different functions. By rotating 'Dice'  it can form a child's desk, a adult's stool or a side shelf.

Via DailyTonic



Casa AL by Studio Arthur Casas

Anna Coe - Friday, August 15, 2014




The latest project out of Studio Arthur Casas is the three storey Casa Al. Located in the Brazilian hills near Rio de Janeiro, the elevated property affords breathtaking panoramic views across the surrounding landscape. 

The first floor houses the entrance and social areas alongside the sleek infinity pool, whereas the ground floor is home to the guest accommodation  and service areas. The piece de resistance is the smaller timber clad volume that sits atop the first floor that forms the master suit and spa.

Studio AC have utilised materials that reflect the residence's surroundings such as quarry stone and cumaru wood.

Via DesignBoom.



Parasol Island Headquarters

Madeline Saxton-Beer - Thursday, August 14, 2014




German based production company Parasol Island's headquarters provide a fresh and zen-like modern office space with great lighting and furniture throughout. The crisp palette of the mint walls in combination with the tan wooden table tops and light white furniture create a refreshing workspace environment. With clever design details such as the angled placement of the desks and the studio-like principal workspace, this cool and cozy office creating a serene and creative atmosphere.  

Via Trendland



Penthouse apartment by Pitsou Kedem

Anna Coe - Tuesday, August 12, 2014


Situated in Tel Aviv, this penthouse apartment designed by Pitsou Kedem blurs the lines between private and public space by being completely open and transparent to the surrounding city. 

The large floorspace (approximately 600 square metres) is wrapped within a clear screen shell and the internal rooms all float within this area. Essentially everything is open to the urban backdrop and each room affords a spectacular view of the city. The level of privacy is regulated by various levels of shading. 

Many of the materials used have been left in their raw state - the flooring is poured terrazzo and several feature walls are in exposed concrete. The muted colour palette is offset with pops of colours from several pieces of furniture. The space features lighting by Serge Mouille (available from Cult) and bathroomware by Boffi (available locally here).

Via DailyIcon.



House M by Studio Aire

Madeline Saxton-Beer - Tuesday, August 12, 2014


Conceptualised by Argentinian firm Studio Aire, this stacked concrete home was designed with consideration for the artist owner's specifications for a home that felt like a warehouse. Choosing concrete for its 'brutal texture and dignified aging process', the stacked box design creates sculptural overhangs while the concrete itself has been indented with wooden planks to achieve a rougher surface. 

Internally, the living spaces vary in size with lowered ceilings in the bedrooms and bathroom creating a more enclosed environment. The narrow entranceway offers a view straight through the house to the pond that lies beyond.     

Via Dezeen



Closer showerhead by Diego Grandi for Zucchetti

Anna Coe - Monday, August 11, 2014


The Closer shower head by Diego Grandi for Zucchetti is a complete new concept that takes inspiration from a table lamp and its counterweight. The design allows for the showerhead to be rotated/moved to any angle that you desire, with the counterweight ensuring that it remains stable in any position. 

Zucchetti is available locally from Robertson. 



Abbaye de Fontevraud by Patrick Jouin & Sanjit Manky

Madeline Saxton-Beer - Friday, August 08, 2014






In a continuation of their signature directive that balances innovation and grace, design duo Patrick Jouin and Sanjit Manky undertook the transformation of an old Saint-Lazare priory into a hotel and restaurant. The Abbaye de Fontevraud, located in Fontevraud-l'abbaye, France, maintains its monastic simplicity whilst achieving pared down elegance as a contemporary hotel devoid of unnecessary stylistic efforts. The resulting interior is thus sensual and refined. 

Via This Is Paper



Light Sculptures by James Clar

Madeline Saxton-Beer - Thursday, August 07, 2014



Exploring the concept of technology's omnipresence, New York based artist James Clar created a body of work that uses materials such as acrylic, metal, fibreglass, and more obviously, fluorescent lighting in a series of multicoloured light sculptures. The oeuvres depict "form experimentations, symbolic reductions or augmentations of an event, pattern replications and sophisticated criticisms of the pitfalls of daily technology".

Via Trendland



Kitt chair by Stefan Diez for Hay

Anna Coe - Wednesday, August 06, 2014


Stefan Diez has designed the Kitt chair - a seat that can be shipped in a small box and be assembled without the use of any tools. The seat frame is constructed from nylon, while the legs and flat surfaces from wood - both come in a variety of stains that can be kept consistent, or mixed up for contrast.

Hay is available locally from Cult.



Logo Island Headquarters by Oto Arquitectos

Madeline Saxton-Beer - Wednesday, August 06, 2014





In a bid to improve management on the volcanic Logo Island located off the west coast of Africa, the Cape Verde government commissioned Oto Arquitectos to design a headquarters facility for the outpost's natural park. Taking heed of its barren surrounds, the low lying building aims to blend in with the impressively austere landscape. 

Applying a dark matte colour to the building's low ramping form that wraps around a central courtyard, the design also considers an effort to minimise light radiation in order not to disrupt the habitat of the island's native birds. As a facility serving visitors and inhabitants of the nearby village, the structure provides spaces for cultural and recreational enjoyment as well as offices and laboratories for the technicians responsible for the preservation of the area. 

Via Designboom