design folio

Blackened Timber Cottages by Format Elf Architekten

Madeline Saxton-Beer - Thursday, June 26, 2014

Designed to evoke a sentiment similar to the agricultural buildings in the surrounding Bavarian countryside, these three-of-a-kind holiday cottages resemble a geometric archetype of the pitched-roof barns that are characteristic of the area.

Employing the talents of German architecture firm Format Elf Achitekten to create a series of luxury long-stay facilities in the rural resort, the black-stained timber used to fully clad the exterior was chosen for two reasons: one being to camouflage the lodges into the dark tones of the surrounding forest, the second to remain in keeping with local materials and architectural traditions. These pared back structures have an “iconic and sharp appearance [that creates] a conceptual bridge to the old weather-beaten barn” says architect Stefan Hanninger. 

Via Dezeen

 




Design: The Week In Review 23/06/14

Anna Coe - Monday, June 23, 2014

A. Yelp's downtown San Francisco headquarters [via FastCoDesign]

B. Bounce Below: A giant network of trampolines suspended in an abandoned Welsh slate mine [via Colossal]

C. Green Roofed Labyrinth house by Estudio Entresitio [via TheCoolist]

D. An interview with the artist Will Cotton [via DesignBoom]

E. Roderick Vos showroom [via DailyIcon]




Bahamas Beach House by Chad Oppenheim

Madeline Saxton-Beer - Friday, June 13, 2014

This inconspicuous holiday home designed by Miami based architect Chad Oppenheim is barely noticeable admist its tropical surroundings. Featuring a palm thatched roof and all natural materials including reclaimed ipe wood that clads the house and recycled cedar doors used to hide the kitchen, this holiday home's primitive features are highly appropriate to its Bahamian location. 

Showcasing beachside simplicity at its finest, the wide outdoor stairs are reminiscent of a Mayan temple leading up to an open breezeway that perfectly frames the sun rise over the ocean and dusk setting behind the trees. The open space also features no visible lighting with fixtures set into the ceiling and floor. 

Via Trendland



Gambier Island House by McFarlane Green Biggar Architects

Ashley Ropati - Thursday, June 12, 2014

Constructed as a 'contemporary cabin in the woods' this environmentally-friendly home is nestled on a rocky cliff face on Gambier Island, British Columbia. The island home comprises of two stacked wood-clad boxes, cement boards, three insulated glass house bedrooms and a warm Douglas fir frame. The space, with its panoramic ocean views and a soft, naturally lit ambience; is powered by independent electricity sources and boasts complete exclusivity, being accessible only via water. The clean, green approach to design McFarlane Green Biggar opted for, resonates with the surrounds, rugged environ and strict environmental rules of the shoreline.

Via Highsnobiety.



Snap-Together Holiday Home in Copenhagen

Madeline Saxton-Beer - Wednesday, June 11, 2014

A prefabricated structure assembled by hand in a matter of weeks, the snap together house was designed as a replacement for the Copenhagen based client's existing holiday residence. Designed by Danish partners Frederik Agdrup and Nicholas Bjorndal for London based firm Facit Homes, this peaceful forest retreat showcases architecture that is "defined by a series of angled pitches and covered verandas, making the most of natural light and views through the woods."

Via Trendland



Steven Holl designs Frederic Malles New York Boutique

Ashley Ropati - Monday, June 09, 2014

Famed perfumier Frederic Malle, is a name synonymous with impeccable taste . It seems only fitting then, that his new West Village boutique resonates with the brand's coveted ethos. 
Malle set out to find an architect who shared his understanding of the 'idiosyncratic nature of New York's West Village' ideally working within a relatively small firm, to enable a one-on-one creative engagement on a smaller, more intimate scale.
After deciding on Architect Steven Holl, Malle gave Holl carte blanche, with his only requirements being "the presence of the portraits of the celebrated perfumers, refrigerated cabinets to store our perfumes, the existence of smelling devices to allow the clients to truly discover each composition...and comfort". 

From the outset, the boutique is starkly futuristic in contrast to the 'brownstone-lined' Greenwich Avenue. The silver-accented interior, the walnut wood paneled floors that run across the 400 square-foot space, the semi-circular shelving and the porous aluminum foam walls and ceilings, all aid to create an unconventional sense of calm. The space is finished with an intuitive lighting system (designed by Herve Descottes) which dims and auto-adjusts depending on the time of day.

Via Wallpaper*



Casa Varatojo by Atelier Data

Madeline Saxton-Beer - Monday, June 09, 2014

Located overlooking the Portugese town of Torres Vedras, atop the hill from which it takes its name, Casa Varatojo is no stranger to strong winds and low temperatures in an environment it embraces rather than denounces. 

The striking home, designed by Lisbon based architects Atelier Data, was created using an unconventional combination of traditional materials including cork cladding on the lower level, railway sleepers on the ground level, and a terracotta coloured coat on the upper section. With unobstructed views overlooking the landscape, this family abode features cinema and spa facilities along with an indoor infinity-like pool located within a glass room on the lower level that creates visual fluidity between the enclosed garden and views beyond. 

Sunny and private, the interior spaces have a limitless feel about them due to the single sloped roof designed to attenuate the strong winds. Transcending the regular typology of other residences, Casa Varatojo exhibits features that relate directly to its environment resulting in an interesting, one-of-a-kind structure that rises to the challenge of its unforgiving environment.  

Via Wallpaper



Mirage residence by Kois Architects

Anna Coe - Thursday, June 05, 2014

Situated on a hillside on the Greek island of Tinos, lies a spot of land destined to be the Mirage residence. The plan, designed by Kois Associated Architects sees an 'invisible oasis hidden from the unsuspected eyes'. The large one story residence's roof features a spectacular rimless swimming pool that blends the structure with the Agean sea. 



House in Balsthal by Pascal Flammer

Samantha Saxton-Beer - Tuesday, June 03, 2014




There's much to like about this little house hunkered down into its woodland site in Balsthal, Switzerland. The ground floor is set below grade, weighted down by a capacious gable roof. By digging out a little and stretching a ribbon of glass around the base, the dark tile and timber top of the house floats above the ground. 

A round window below the eaves speaks to the simple geometry of the architecture, and lends a quaint, birdhouse feeling to the elevations. The expressed cross bracing at the gable ends of the house could in some circumstances be a bit clunky, but here it becomes almost an abstraction of the tree branches which cluster thickly around the site. 

The architect's statement outlines how the house was designed to engage with the landscape in two ways - a direct link from the snug ground floor, and observationally from the upper floor, designed as a lofty-ceilinged viewing platform. A bit of digging in versus a bit of elevation, and the result is a beautiful site served two ways. 




Casa Swift by WMR Arquitectos

Ashley Ropati - Monday, May 26, 2014


Built using a variety of different sustainable timbers and perched high above the Chilean landscape of Matanzas Bay, the Casa Swift House by WMR Arquitectos has been constructed using naturally sourced materials from throughout the surrounding environment. While adhering to a fairly small budget, the house was constructed to resist harsh coastal winds and sea salt. The architects combined different types of tinted wood, contrasting beautifully to the white surfaces and darker materials utilized throughout the interior.

Via Wallpaper*